Keratokonus Nedir?

Keratokonus Nedir?

Keratokonus gözün saydam tabakasının, yani korneanın ilerleyici miyop ve astigmat ile birlikte incelmesi ve sivrileşmeyle oluşan bir hastalıktır. Genellikle ergenlik döneminde başlayan hastalıktan hastalar ancak 20’li yaşlarında haberdar olurlar. Hastalık 20-40 yaş arasında ilerleme gösterip 40’lı yaşlardan sonra durağan döneme girer. 

Işık göze kornea aracılığıyla girer; kornea ışınları kırarak veya odaklayarak net görmenizi sağlar. Keratokonusta, korneanın şekli değişir ve görme bozulur. Keratokonus araba kullanma, bilgisayarda yazı yazma, televizyon izleme veya okuma gibi bazı faaliyetleri güçleştirebilir.

Keratokonusun sebepleri nelerdir?
Keratokonus hastalığının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, gelişiminde genetik ve mekanik travmalar en önemli rolü oynar. Gözün kaşınması, sert kontakt lens kullanımı gibi çevresel faktörler de genetik yatkınlığı olan kişilerde bu hastalığın ilerlemesine sebep olabilir.

Bu belirtiler keratokonus hastalığı riskinin yüksek oranda olduğunun habercisidir. Bu gibi durumlarda uzman bir hekime muayene olmakta yarar vardır. Çünkü keratokonus hastalığının erken tanı ve tedavisi, ileride ortaya çıkabilecek ciddi görme sorunlarının önlenmesi açısından büyük önem taşır.

Keratokonus Şüphesi?

Durumlarında keratokonus hastalığından şüphelenilmeli ve ileri tetkikler yapılmalıdır. Günümüzde özellikle gözlük kullanmak istemeyen Excimer Lazer tedavisi düsşünen hastalarda kornea incelemesi için yapılan topografik tetkik sırasında keratokonus hastaları tesadüfen yakalanabilmektedir.

Tedavi Yöntemleri

    1. İlerlemeyi Durdurucu Tedavi
    2. Görme Kalitesini Arttırıcı Tedavi

İlerlemeyi Durdurucu Tedavi Yöntemi
İlerlemeyi önlemek için tek yöntem Korneal Çapraz Bağlama tedavisidir.

 

Görme Kalitesini Arttırıcı Tedavi

Korneal Çapraz Bağlama