Göz Hastalıkları

KORNEA HASTALIKLARI

KORNEA HASTALIKLARI

 

Kornea gözün en önündeki saydam tabakadır, göze gelen ışınların ilk kırıldığı gözün en önemli refraktif yüzeyidir. Birbirine paralel çok sayıda kollajen lifinin sıkı sıkıya birbirine yaslanmasıyla oluşur. Kornea hastalıkları bu lifler arasındaki yapıyı bozarak görme kalitesini bozabilir. Sık görülen bazı kornea hastalıkları şunlardır

 

1. KERATOKONUS

 

2. KURU GÖZ

 

3. KONJONKTİVİT

 

Konjonktiva gözün beyaz kısmı olarak görülen sklerayı ve kapakların iç yüzünü örten saydam zarsı dokudur. Bu saydam tabakanın iltihaplanması durumuna konjonktivit denir. Virüs ya da bakteri bulaşması sonucu olabileceği gibi allerjik sebeplerle de görülebilir. Konjonktivit belirtileri nelerdir Sıklıkla gözde kızarıklık, sulanma, batma, yanma, yabancı cisim hissi, çapaklanma, kaşınma görülebilir. Özellikle bulaşıcı tabiatta olanlarda genel hijyen koşullarına uymak, elleri sık yıkamak, gözlere temas etmemek, kağıt havlu kullanıp atmak hastalığın toplumda yayılmasını önlemek için önemlidir. Verilen ilaçları kullanmak yanı sıra ara ara soğuk su ile yıkama önerilir.

 

4. KERATİT

 

Kornea tabakasının görmeyi tehdit edebilecek şekilde iltihaplanmasıdır, erken teşhis ve doğru tedavi kalıcı görme hasarını önleyebilir. Gelişmiş ülkelerde en sık keratit sebebi, göz uçuğu olarak isimlendirebileceğimiz herpetik keratitlerdir. Kırsal kesimlerde özellikle bitki travmaları sonucu mantara bağlı keratitler görülebilirken, kötü hijyen koşullarında bakteriyel keratitler de görülebilir. Kontakt lens kullanımında kurallara uyulmadığında görmeyi tehdit eden ciddi keratit olabilir.

 

KERATİT NE GİBİ BELİRTİLER VERİR?

 

Görmede bulanıklık, ağrı, kızarıklık, batma en sık bulgularıdır. Görmeyi tehdit eden ciddi bir rahatsızlık olduğu için acilen göz hastalıkları uzmanına baş vurulmalıdır.

 

5. KORNEA KİMYASAL YANIKLARI

 

Ev ve iş yerinde kullanılan pek çok kimyasal madde göze temas ettiğinde ciddi yaralanmalara sebep olabilir. Özellikle temizlik malzemeleri, tuz ruhu, porçöz, lavabo açıcılar, sönmemiş kireç, ev tipi sabun yapımında kullanılan kostik tehlikeli olabilir. Göze sözü edilen kimyasallar temas ettiğinde bol su ile yıkanıp en yakın göz kliniğine baş vurulmalıdır.

 

Bizi Takip Edin