Göz Hastalıkları

PTERJİUM (GÖZDE ET OLUŞUMU)

PTERJİUM (GÖZDE ET OLUŞUMU)

 

Gözün beyaz renkli kısmının en dış katmanı olan konjonktivanın saydam olan kornea üzerine ilerlemesidir. Halk arasında gözde et oluşumu yada et yürümesi olarak bilinir. Kronik olarak toza ve güneş ışığına maruz kalanlarda, çiftçilerde balıklçılarda sık olarak görülür ülkemizde yaygındır.

 

NE ZAMAN, NASIL TEDAVİ EDİLMELİDİR?

 

Korneaya ilerlediyse, astigmat oluşturarak görmeyi olumsuz etkileme riski varsa, kanlanarak batarak rahatsızlık yaratıyorsa ameliyat edilmelidir. Ameliyat damla anestezisi altında yapılır, ameliyat esnasında her hangi bir ağrı sızı hissedilmez ancak ameliyat sonrası bir iki günde geçen batma sulanma hissedilebilir. Tekrarlama riskini ortadan kaldırmak için otogreft denilen doku nakilli yöntemle ameliyat yapılmalıdır. Kliniğimizde kuruluştan beri otogreftli yöntem dikişsiz olarak özel doku yapıştırıcılarıyla başarılı olarak uygulanmaktadır.

 

TEKRAR ET OLUŞABİLİR Mİ?

 

Tecrübeli ellerde otogreft yani doku nakilli dikişsiz yöntemde tekrarlama riski yok denecek kadar azdır. Ameliyat sonrası güneşten koruyucu gözlük şapka gibi koruyucu önlemler faydalıdır.

 

BAŞKA YERDE AMELİYAT OLUP TEKRARLAMIŞ ET, TEKRAR ALINABİLİR Mİ?

 

Tekrar üremeyi engelleyecek ameliyat esnasında kullanılacak ilave ilaç ile otogreft kombine edilerek başarılı sonuçlar elde etmek mümkündür.

 

ALINMASA OLMAZ MI?

 

Pterjium, altındaki dokuda leke oluşturarak korneaya doğru ilerler, aynı zamanda korneayı olumsuz etkilediği için yüksek astigmata sebep olur. Bu nedenle fazla ilerlemeden alınması tavsiye edilir. Geç ameliyat olan vakalarda astigmat kalıcı olabilir ya da korneada leke kalabilir. Leke kalırsa PTK lazer uygulanabilir.

Bizi Takip Edin