Aydın Özel Göz Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erkin Kır, diyabete bağlı göz hastalıkları içinde en sık görülen ‘diyabetik retinopati’nin körlük yapan nedenlerin başında geldiğini söyledi.
Diyabetik retinopatinin, şeker hastalığının yıllar içerisinde gözdeki küçük kan damarlarını etkilemesi sonucu oluştuğunu söyleyen Prof. Dr. Erkin Kır, “Başlangıçta küçük damar genişlemeleri ile başlayan diyabetik retinopatide temelde iki sebep ile görme azalır. Birincisi damar yapısının bozulması ile oluşan ödem ikincisi ise anormal yeni damarlara bağlı olarak gelişen kanamalardır. Tedavi edilmeyen hastalarda anormal damarlardan oluşan ve retina yüzeyini kaplayan zarlar, retina dekolmanına yol açarak ciddi ve bazen geri dönüşümsüz görme kayıplarına neden olurlar” dedi.
‘GÖRME SORUNUM YOK’ DEMEYİN
Hastalığa, görme problemi olmayan hastalarda da rastlanabildiğine değinen Prof. Dr. Kır, “Görmesi çok iyi olan hastalarda da muayene sırasında ciddi diyabetik retinopati bulguları saptanabilir. Hatta bazı şeker hastalarının tanısı göz muayenesi sırasında tesadüfen diyabetik retinopati bulgularının görülmesiyle konulmaktadır. 15 yılı geçmiş şeker hastalarının yüzde 75’inde bu hastalık görülmektedir. Hipertansiyon, hamilelik, sigara kullanımı, şişmanlık, yüksek kolesterol diğer önemli risk faktörleridir” dedi.
“KOLESTEROL ve KİLO SORUNUNA DİKKAT”
Kolesterol ve kilo sorunlarına dikkat çeken Kır, şunları söyledi; “Kan şekeri düzeyinin çok sıkı kontrolü diyabetik retinopati oluşumunu engelleyebilir. Hafif diyabetik retinopatisi olan kişilerde ise hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir. Hipertansiyon, kolesterol ve kilo sorunları kontrol altına alınmalıdır. Göz doktorunuzun muayenesi sonucu diyabetik retinopati saptanmamış ise yılda bir kontrolünüz yeterlidir. Şeker hastalığı olmasına rağmen diyabetik retinopati gelişmeyen hastalar olduğu gibi şeker hastalığı tanısı sırasında ciddi görme sorunları olan hastalar da vardır. Bunun sebebi kan şekeri düzeylerinin uzun süreli yüksek seyretmiş olmasıdır.”