KATARAKT
Gözün renkli kısmının arkasında görüntünün netleşmesini sağlayan göz merceği bulunmaktadır, şeffaf olan merceğin saydamlığını yitirmesine katarakt denir. Göz merceğinin görevi dış dünyayı algılayıp görüntüyü retinada netleştirmektir. Genellikle zamanla göz merceği kalınlaşır, hasta bu durumu dumanlı bulanık görme olarak tarif eder. 50 yaş üzeri bulanık görmenin en sık sebebi katarakttır.
KATARAKT NEDEN OLUR?
En sık yaşa bağlı olarak görülür. Ancak diabet, travma, uzun süre kortizon kullanımı, üveit gibi iltihabi durumlar, genetik ve metabolik hastalıklar da sebep olabilir.
KATARAKTIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Görme keskinliğinde azalma, tek gözle baktığında çift görme, gözlük numaralarında sık değişiklik olması, 50 yaş üzerinde yakın görmenin netleşmeye başlaması, renkleri ayırt etmede zorlanma, parlak ışıkta görmenin azalması sayılabilir.
KATARAKTIN TEDAVİSİ
Katarakt oluştuğunda cerahi dışında bir tedavisi yoktur. Hastanın yaşam kalitesini etkilediği anda ameliyata karar verilir. Ameliyat genellikle damla anestezisi altında, küçük bir kesiden kalınlaşmış olan merceğin fakoemülsifikasyon adını verdiğimiz ultrason enerjisi ile temizlenmesi şeklindedir. Temizlenen merceğin yerine kişiye özel yapay mercek konulur, dikişsiz olarak sonlanır.
LAZER İLE KATARAKT AMELİYATI NASIL OLUR?
Lazer katarakt ameliyatının sadece belli aşamasına kadar kullanılabilmektedir. Günümüzde giriş kesileri ve kataraktın parçalanması lazerle yapılabilmektedir. Merceğin temizlenmesi her koşulda fakoemülsifikasyon cihazı ile yapılmaktadır
UYGULANAN GÖZ İÇİ MERCEKLER NELERDİR, NASIL SEÇİLİR?
Detaylı bir muayene sonucunda hastanın ihtiyacı göz önünde bulundurularak, hekimin önerisiyle seçilir. Hastanemizde Alcon, Johnson & Johnson, Zeiss gibi dünyaca ünlü markalara ait seriler kullanılmaktadır.
- Monofokal Mercekler: Sıklıkla uygulanan tek odaklı merceklerdir genelikle uzak görüşü
netleştirecek şekilde ayarlanır. Hastada astigmat varsa bunu düzeltemez, yakında yakın gözlüğü gerektirir.
- Torik Monofokal yada Torik Multifokal Mercekler: Kişinin 0,75 ve üzerinde bir astigmatı varsa bunu düzeltmek için kullanılması gereken merceklerdir
- Multifokal Mercekler: Uzak ve 40 cm kadar yakın olmak üzere iki odaklıdırlar, ara mesafeyi göstermezler. Bilgisayar ekranı, gibi ara mesafe görüşü gerekmeyen kişilerde tatmin edici sonuç verirler
- Trifokal Mercekler: Halk arasında akıllı mercek olarak bilinirler. Uzak orta ve yakını düzelttikleri için aynı zamanda gözlükten kurtulmak isteyenler için oldukça popülerdirler. Uzak yanı sıra 80 cm den 40 cm kadar gözlüksüz tatminkar bir görüş sağlarlar.
AKILLI MERCEK NEDİR HERKESE UYGUN MUDUR?
Trifokal dediğimiz üç odaklı mercekler halk arasında akıllı mercek olarak isimlendirilir. Kataraktı olanlara ya da 50 yaş üzeri gözlükten kurtulmak isteyenlere uygulanabilir. Kısa süre öncesine kadar glokomu, diabeti ve retina sorunu olan hastalara bu grup mercekler önerilmemekteydi. Ancak yeni çıkan mercekler sayesinde bu tip hastalara da uzak ve yakın görüşü birlikte sunmak mümkün olmuştur.
DAHA ÖNCE KATARAKT AMELİYATI OLANLARA UYGULANABİLİR Mİ?
AddON/ PowerON denilen yeni tip mercekler ile daha önce ameliyat olan kişilerde, göz uygunsa kalan uzak yada yakın kırma kusurunu düzeltmek mümkündür.
AMELİYAT NASIL OLUR, AĞRILI MIDIR, GÖZ KAPATILIR MI, HASTANEDE YATMAK GEREKİR Mİ?
Ameliyat genelikle damla anestezisi altında yapılır hasta her hangi bir ağrı duymaz. Kişi çok heyecanlı ise bilinç kaybı yapmadan hastayı rahatlatan ilaçlar anestezi uzmanı tarafından uygulanabilir. Ameliyat sonrası genellikle gözü kapatmak gerekmez, bir süre istirahat ettirdikten sonra hasta aynı gün evine gönderilir.
AMELİYAT SONRASI NE KADAR SÜREDE İYİLEŞİLİR, KISITLAMALAR VAR MIDIR?
Genellikle ameliyatın ertesi günü ilaçları kullanmak kaydıyla gündelik hayata dönülebilir. Hastanın bir hafta kadar namazı oturduğu yerden kılması, su değirmeden banyo yapması tavsiye edilir. İlk haftalar ağır kaldırmamak, göz üzerine yatmamak, gözü ovuşturmamak önerilir. İlaçlar hekimin önerdiği şekilde genellikle 4 hafta kullanılır. Damlaları kullanmadan önce ellerin yıkanması, kapakları açılınca damlalığın ucuna dokunulmaması, kirpiklere kapaklara dokunmadan damlatılması tavsiye edilir.
AMELİYAT SONRASI GÖZLÜK KULLANMAK GEREKİR Mİ?
Monofokal mercek takıldıysa yakın gözlük gerekecektir. Trifokal ya da multifokal mercek takıldıysa günlük hayatın büyük çoğunluğunda gözlük gerekmez ancak nadiren özel zamanlarda düşük numaralı bir gözlük kullanılabilir. Ancak tüm katarakt ameliyatlarından sonra güneşin zararlı ışınlarından, sarı nokta hastalığından korunmak amacıyla güneşten koruyucu gözlük takılması gerektiği akılda tutulmalıdır.
KATARAKT TEKRAR EDER Mİ?
Etmez ancak göz içine mercek koyabilmek için soğan zarı gibi çok ince bir tabaka bırakılır, bazen bir süre sonra bu tabaka kalınlaşabilir, bu durum yag lazer ile poliklinik koşullarında kolayca tedavi edilebilir.