Günümüzde dünya üzerinde milyonlarca kişi tarafından kullanılmaktadır. Kontakt lens muayenesi göz hekimi tarafından kornea eğimi dikkate alınarak yapılır. Mümkünse deneme lensi ile sağlaması yapılarak reçete edilir.

KİMLER KONTAKT LENS KULLANABİLİR?

Hijyen açısından lenslerin temizliğini ve bakımını yapabilecek durumda olup bu konuda motivasyonu olan herkes kontakt lens kullanabilir. Başlıca çeşitleri şöyle sıralanabilir

  • Basit sferik kontakt lensler, miyopi ve hipermetropi başlıca kullanım alanlarıdır.
  • Torik kontakt lensler. 0.75 ve üzeri astigmat varlığında kullanılan lenslerdir.
  • Multifokal kontakt lensler, yakın görüşü düzeltmek için kullanılmaktadır.

Ayrıca kullanım süresine göre de günlük, aylık ve yıllık lensler olarak gruplandırmak mümkündür. Her grup lens günlük aylık ve yıllık olarak üretilebilmektedir.

En sık aylık lensler kullanılır. Bunlar her gün takıp çıkarmak koşullu bir ay kullanılan lenslerdir. Günlük kullan at lensler günümüzde yaygın olarak uygulanmaktadır. Özellikle alerjik sorunlarda, hijyenik olmayan ortamlarda çalışanlarda (yoğun bakım personeli vb.) tercih edilmektedirler. Ayrıca günlük olarak kullanılıp atılan bu lenslerle denize havuza girmek, günün sonunda atmak kaydıyla mümkündür.

Renkli kontakt lensler; numaralı yada numarasız olabilirler. Gözün rengini ve şeklini değiştirerek kozmetik amaçlı kullanılırlar. Bunlar da eski tip hidrojel yapıda yada yeni tip silikon hidrojel yapıda olabilir. Günümüzde en çok silikon hidrojel olan renkli lensler tercih edilmektedir.

Gaz geçirgen, sert kontakt lensler; yumuşak kontakt lenslerin kullanıldığı görme bozukluklarına ek olarak korneanın şeklini almaması nedeniyle keratokonus ve korneal astigmatizmanın tedavisinde de kullanılabilmektedir.

Prostetik lensler, gözleri arasında renk farkı olan, travmalar sonucunda iris kayıpları yaşayan kişilerde estetik amaçla kullanılırlar. Standart üretim yanı sıra kişiye özel olarak da üretilebilmektedir.

Kromojen lensler renk körlüğü lensleri olarak bilinir.

LENS KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER VAR MIDIR?

Kornea yüzeyine uygulandıkları için uzman hekim denetiminde eğitim aldıktan sonra kullanıma başlamak, önerilen süre ve sıklıkta kullanılmak ve hijyen kurallarına uymak oldukça önemlidir. Yılda bir kez numaraların ve gözün genel kontrolü aksatılmamalıdır.

Kuralların dışına çıkılması gözde mikrobik ve alerjik sorunlara yol açarak kalıcı hasara sebep olabilir.

KONTAKT LENSLERDE SIK YAŞANAN SORUNLAR NELERDİR?

  • Kuru göz: günümüzde en sık yaşanan sorundur. Modern yaşam nedeniyle bilgisayar, akıllı cep telefonu yoğun kullanılmaktadır. Ayrıca klimalı ortamlar hava kirliliği gibi diğer faktörler de göz yaşının buharlaşıp uzaklaşmasına yani kuru göze sebep olmaktadır. Kuru göz sorunu yaşanan kişilerde günlük kullanıp atılan sunni göz yaşı damlaları ile nemlendirme en basit çözümdür. Ayrıca ıslanabilirliği daha yüksek olan yeni jenerasyon kontakt lensler seçilebilir. Daha ileri vakalarda göz yaşı üretimini artıran damlalar kullanılabilir.
  • Alerji: Diğer bir sorun da alerjidir. Uzun yıllar kontakt lens kullanıldığında duyarlı bünyelerde kapak altında alerjik yumrular oluşabilir. Özellikle lensin hareketlenmesi, kapak altına doğru kayması ya da kontakt lensin tolere edilememesi belirtileridir. Bu durumda bir süre kontakt lens kullanımına ara verip ardından günlük kullan at kontakt lenslere geçmek ya da lazer tedavileri önerilebilir.